Personalo atranka: Kaip rasti tinkamus darbuotojus?

Šiomis dienomis verslas susiduria su iš ties nemažai iššūkių. Vienas jų – darbuotojų trūkumas, bei didelė darbuotojų kaita. Rasti gerų ir lojalių darbuotojų, daugeliui įmonių tapo didele problema. Tad šiame straipsnyje aptarsime optimaliausius sprendimo būdus, pasidalinsime asmenine.

Tai kaip išspręsti šią problemą? Skaitome toliau:

  • Vienas iš geriausių ir greičiausių būdų – naudotis personalo atrankos agentūros paslaugomis. Tai gali būti brangu, tačiau garantuoja, kad gausite kvalifikuotų darbuotojų, kurie ateis ilgesniam laikui. Šios agentūros turi savo metodiką ir žmonių, ir savo duomenų bazes, kuriomis jie gali pasinaudoti ieškodami tinkamo asmens jūsų verslui. Jei ieškosite patikimų agentūrų – rekomenduojame primumesse.lt
  • Kitas būdas – paskelbti laisvą darbo vietą darbo biržoje ir interneto svetainėse. Tai geras būdas pasiekti plačią auditoriją, tačiau gali užtrukti laiko filtruojant visas paraiškas. O pats darbuotojų atrankos procesas gali smarkiai prailgti, ypač jei nesate su tuo susidūrę anksčiau.
  • Galite prašyti esamų darbuotojų rekomendacijų. Dažnai tai būna geriausias būdas rasti gerų darbuotojų, nes jie jau žino jūsų įmonės kultūrą ir vertybes. Jie taip pat gali padėti apmokyti naujus darbuotojus. Patirtis rodo, jog rekomenduoti žmonės gali rečiau pavesti, nei tarkim žmonės paimti iš darbo biržos ar skelbimų. Gaila, jog tai labai ribotas išteklis ir dėl to ne visada pasiteisina.

Turime keletą kandidatų į vieną darbo poziciją. Kaip teisingai pasirinkti?

Pamėginkite aiškiai įsivaizduoti, kokios savybės yra svarbiausios šiam konkrečiam darbui. Pavyzdžiui, jei ieškote pardavėjo, tai motyvacija ir gebėjimas bendrauti ir dirbti savarankiškai. Jei ieškote nekvalifikuoto darbuotojo, tuomet svarbiausias dalykas tikriausiai yra patikimumas, bei žalingų įpročių neturėjimas.

Kai gerai įsivaizduosite, kokių savybių ieškote, sudėliokite kandidatus pagal pageidavimus. Geriausias būdas tai padaryti atlikti asmenybės testus i kiekvienam kandidatui . Tai padės jums objektyviai palyginti kandidatus ir priimti geriausią sprendimą savo verslui.

Jei neturite laiko testams atlikti, neturite patirties bei žinių su personalo atrankomis,  galite pasinaudoti „Headhunter’ių”  agentūros paslaugomis. Tai kainuoja pinigus, tačiau išlaidos bus kur kas mažesnės nei skirtas laikas ir resursai paieškoms, o ką jau kalbėti jei pasirinksite netinkamą kandidatą, ir visą darbuotojo paieškos procesą turėsite „pereiti” iš naujo? Kiekvienas turime dirbti savo darbą, kurį geriausiai mokame.